1. De oorsprong van onze asperges.

De oorsprong van de asperges ligt in het oude Mesopotamië, grotendeels het huidige Irak. De eerste tekenen van aspergeconsumptie dateren al van 3000 jaar voor christus. In Egypte, in de piramide van Sakkara, zijn wandschilderingen gevonden met de afbeelding van asperges.
Ca. 400 voor Christus hebben de Grieken als eerste volk de teelt van de asperges op schrift gesteld. In deze periode werden de asperges voornamelijk gegeten als medicijn tegen een diversiteit aan kwaaltjes.
De Romeinen brachten de aspergecultuur naar  Nederland. Na de val van het Romeinse Rijk verdween ook de aspergeteelt uit Europa.

2. De Limburgers en hun Asperges.

Rond de 15de eeuw kwam de asperges weer terug naar Nederland. De eerste aspergegebieden in Nederland lagen rondom Noordwijk. In Nederland worden sinds de 19de eeuw op grote schaal asperges verbouwd. Noord-Limburg is het belangrijkste productiegebied voor de Nederlandse asperges, het aspergegebied bij uitstek. Dit is ontstaan na de eerste wereldoorlog. Noord-Limburg beschikte over grote oppervlakten kale zandgronden waarmee de boeren niet goed wisten wat ze er mee moesten. Het is juist de asperge die in deze zandgronden goed gedijd. Daarnaast waren er veel grote katholieke gezinnen die goedkope arbeidskrachten konden leveren voor de oogst van het witte goud. En ze vonden een goede afzetmarkt, het Duitse Ruhrgebied.

2/3 van de totale Nederlandse Asperge oogst komt uit Noord-Limburg. Gemiddeld eten we in Nederland 800 gram asperges per persoon per jaar. De helft van alle in Noord Limburg geteelde asperges wordt door de Limburgers zelf opgegeten.

3. Verse Asperge op zijn best.

Asperges smaken het beste als ze vers zijn. Een verse asperges zit strak in zijn “vel” en is dus niet gerimpeld, houterig of verkleurd. Als asperges te lang liggen drogen ze uit. Dit wordt onder andere zichtbaar aan de onderkant die dan bruin en houterig aanziet. Als je twee stengels tegen elkaar wrijft en je hoort een piepend geluid dan is het goed. Dan zijn de asperges Vers.

4. Asperges zijn goed voor je hele lijf.

Asperges zitten boordevol vitaminen en mineralen en zijn goed voor je hele lichaam. Voor zowel de binnen- als de buitenkant. Goed voor je immuunsysteem en verzorgend voor huid en haar. Zo bevatten ze o.a. vitamine E een antioxidant die vet oplost. Het kopje bevat vitamine B, belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. De groene Asperges bevat de meeste vitaminen.

5. Asperges zitten boordevol mineralen.

Asperges bevatten veel mineralen en passen perfect in een zoutarm dieet. De asperge is rijk van smaak, hier door is het toevoegen van zout niet direct nodig. Vooral wanneer men asperge stoomt verliezen ze weinig smaak en blijven vitaminen en mineralen behouden.
Door hun vochtafdrijvende werking passen kunnen asperges ook een steuntje bieden bij het afvallen. Asperges zijn goed voor de lijn, asperges bevatten slechts 17Kcal en 1,2 gram suiker per 100 gram en vrijwel geen vet.

6. Waarom ruikt mijn urine anders na het eten van asperges?

Asperges zijn ondermeer rijk aan het aminozuur aspargine. Als je asperges gegeten hebt, kan je urine anders gaan ruiken. Deze geur ontstaat doordat er het asparginezuur door de lever wordt omgezet in vluchtige zwavelverbindingen die ons lichaam via de urine verlaten.
De helft van de mensen die asperges hebben gegeten ervaren dit. Wetenschappers zijn er nog niet over uit of deze mensen het reukvermogen niet hebben deze geur te detecteren, of dat hun lichaam de stof die deze geur veroorzaakt niet aanmaakt of omzet.

7. De beste kwaliteit.

Asperges van AA-kwaliteit (dubbel A) zijn de beste asperges. De stengels hebben een doorsnede van 20 -28 millimeter en een gemiddelde lengte die ligt tussen de 19 en 22 centimeter. Bij een asperge van AA-kwaliteit is de kop van de asperge gesloten, de steel is recht, de kleur lelieblank en de asperge glanst licht.Naast de witte asperge kennen we ook de groene en de paarse.

8. Asparagus Officinalis.

De asperge die wij consumeren is de Asparagus Officinalis en het meest verwant aan de orchidee, hyacint en de ui. Wij eten de jonge scheuten van de aspergeplant waarbij de witte asperge onder de grond groeit en geen zonlicht krijgt. De groene asperge groeit boven de grond en verkleurd door het zonlicht. Een volwassen plant heeft onder de grond ruim 400 meter aan opslagwortels ontwikkeld en ruim 4 kilometer aan haarwortels.

9. Groen, witte en paarse asperges.

De witte asperge groeit in de grond in aspergebedden, de groene en de paarse groeien boven de grond. De witte asperges moet altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikkere (16-20 millimeter). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden. De paarse asperge kan ook rauw worden gegeten. Mede door het hoge suikergehalte van de paarse asperge is deze soort uitstekend geschikt om te verwerken in salades.